Vad är nektar?
Nektar är den söta saften som produceras i blommorna. Det är denna blomsaft, som bina sedan omvandlar till honung. De flesta blommor producerar nektar för att locka till sig insekter för att bli befruktade (pollinerade). När bina och andra insekter är på jakt efter nektar, pollinerar de samtidig blomman och hjälpar den att fortleva.
Bina suger nektar från blommorna, som de förvarar i det som kallas honungsmagen hos biet. Här stannar nektarn tills de återvänder hem till bikupan. Nektarn pumpas upp och genomgår en omvandling och förarbetning i samband med att den placeras i vaxkakan.
Vad händer?????? Lite om honungsmagen
När nektarn har fyllts i vaxkakan, börjar processen med att torka den. Nektarn har en vattenhalt på ca xx procent, när biet bringar den in i kupan. Vattenhalten ska bringas ned till under 20 % för att inte honungen ska jäsa i vaxramarna. Bina samlar in nektar för sin egen överlevnad under vår och sommar, men också för att ha ett förråd till vintern. Därför är det viktigt att inte en jäsningsprocess börjar.
När väl rätt torrhet har uppnåtts, vill bina försegla vaxkakorna med deras förråd av mat. Det sker genom att bina lägger ett tunt lager av vax utan på de fyllda vaxkakorna. Som biodlare kan du känna dig säker på att en heltäckt honungsram vill hålla under 20 % vatten.
Olika typer av nektar kan ha olika vattenhalt. Nektarn från raps kan mycket väl stelna i ramarna och bli närmast som cement. En sådan stelnad honung går inte slunga för biodlaren och bina har också svårt att ta till vara på denna.
I honungsmagen hos bina har forskare hittat 13 olika mjölksyrabakterier. 9 är laktobaciller, 4 är bifidobakterier. Du känner kanske igen orden laktobaciller och bifidobakterier. De anses hälsofrämjande och finns i flera syrade produkter. I dag forskas på dessa bakterier från binas honungsmagar. Det finns en förhoppning om att dessa mjölksyrabakterier vill kunde ersätta antibiotika.
Mer om detta!!!