RÅHONUNG

Råhonung

Så gott att du kan bli beroende!

Råhonung eller Raw Honey kallas den honung, som utvinns direkt från vaxkakorna genom slungning eller pressning. Den är flytande och har en härlig smak av kola. Råhonungens smak och färg varierar med årstiden och de blommorna, som bina har hämtat nektar ifrån. Den tappas på burk direkt.

Råhonung har blivit mycket populärt de senaste åren. Kanske har det haft betydning att vi resar mer och i Grekland eller Turkiet har ätit flytande honung. Dessutom är den så enkel att hantera och har många användningsområden. Den är god att använda i matlagningen eller att ringla över en dessert, filmjölken eller en sallad. Den råa honungen anses vara lite mer hälsosam än den vanliga rörda honungen.

Den flytande råhonungen vill stelna förr eller senare på grund av halten av den enkla sockerarten glukos (är även känd under namnen druvsocker, dextros och glykos). Nästan all svensk råhonung vill stelna och kristallisera efter en tid. När en orörd honung bildar kristaller, blir det ofta stora kristaller, som lätt kan kännas på tungan, när du äter honungen. Du kan utsätta denna kristallisering av honungen genom att ha den i frysen.

Fusk med råhonungen

Tyvärr fuskas det en hel del med honung och även med den flytande råhonungen. Eftersom svensk råhonung vill stelna, finns det exempel på att man tillsätter extra fruktsocker. Det gör att honungen håller sig flytande. Ett annat sätt är att värma upp honungen under en längre tid. Läs noggrant på innehållsförteckningen, så du vet vad du köper – eller ännu bättre, handla av din lokala biodlare.

Textruta in

Tips1: Ha din flytande råhonung i frysen, då håller den sig flytande under längre tid. 

Tips 2: Har din honung hunnit stelna och kristallisera, kan du värma upp den i ett vattenbad eller i mikrougnen med lite försiktighet. Då blir den åter flytande. Värma långsamt och rör i honungen. Honungen bör inte bli över 45º, för då börjar honungens bra egenskaper att förstöras.